Deze clausules kan je tegenkomen in een koopcontractDeze clausules kan je tegenkomen in een koopcontract
19 mrt. 2024·
Leestijd:

Uit onderzoek van de SNS Bank is gebleken dat ruim twee derde van de huurders en huiseigenaren een koopcontract tekent zonder precies te begrijpen wat erin staat. Onder de huiseigenaren tot 30 jaar ligt dit percentage zelfs op 88%. Hoog tijd om hier iets aan te doen! Daarom leggen wij in deze blog een aantal clausules uit die je tegen kan komen in een koopcontract.

Wat zijn clausules?

Bij verkoop van een ouder huis kan het voorkomen dat de verkoper bepalingen in het koopcontract opneemt om in bepaalde gevallen niet aansprakelijk te zijn bij eventuele gebreken in de woning. Zo’n bepaling heet een clausule. Voordat je een koopcontract tekent, is het dus noodzaak om als koper goed door te lezen welke clausules er in het contract staan en wat dit voor jou gaat betekenen.

Ouderdomsclausule

Staat er een ouderdomsclausule in het koopcontract? Dat betekent dat je een oude woning koopt, die niet dezelfde bouwkwaliteit heeft als een nieuwe woning. Als je een koopcontract tekent met een ouderdomsclausule betekent dit dat je als koper op de hoogte bent van het feit dat er gebreken kunnen zijn die niet altijd zichtbaar zijn. De verkoper voorkomt hiermee dat hij aansprakelijk is als er gebreken zijn waarvan de verkoper niet op de hoogte was ten tijde van de verkoop.

Asbestclausule

Als je een woning wil kopen die voor 1980 is verbouwd, kan het zijn dat je te maken krijgt met asbest. Asbest kan opkomen wanneer je een woning gaat verbouwen en er daardoor vezels en stof vrijkomen, en dus ook asbest. Het is dan noodzakelijk asbest te laten saneren door een gespecialiseerd bedrijf. En je begrijpt het al, dit doen ze natuurlijk niet gratis. Als de verkoper geen risico wil lopen om deze asbestsanering te moeten betalen, kunnen ze een asbestclausule in het koopcontract opnemen. Hierin staat dat de verkoper niet weet of er asbesthoudende materialen in huis zijn. Als jij het huis koopt, verklaar je dat je weet dat er asbest aanwezig kan zijn en dat de verkoper hier niet aansprakelijk voor is.

As is, where is

Een ‘as is, where is’ clausule geeft je als koper zo min mogelijk garanties. Als je akkoord gaat met een koopcontract waar deze clausule in voor komt, betekent het dat je als koper een pand koopt in de staat waarin het zich bevindt. Je gaat akkoord met de staat van de woning op het moment van kopen en je neemt alle risico’s met gebreken en tekortkomingen op jouw rekening.

Niet-zelfbewoningsclausule

Wanneer de verkoper niet zelf in de woning heeft gewoond, kan het zijn dat je de ‘niet-zelfbewoningsclausule’ tegenkomt in het koopcontract. Dit komt bijvoorbeeld voor als een woningcorporatie of belegger een voormalig huurwoning verkoopt. De verkoper is dan zelf ook niet op de hoogte van eventuele gebreken die wel bekend zouden zijn als je in de woning hebt gewoond. Met de ‘niet-zelfbewoningsclausule’ kan de verkoper er dus voor zorgen niet of minder aansprakelijk te zijn voor dit soort gebreken.

Kom je één van deze clausules tegen in je koopcontract, denk er dan goed over na of je er mee akkoord gaat of niet. Je kan je ook altijd laten adviseren door bijvoorbeeld een notaris of makelaar als je niet zeker weet wat een clausule inhoudt of wat het verstandigst is om te doen.

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

Meijberg Makelaars & Taxateurs
Gijsbrecht van Amstelstraat 31
1213 CH Hilversum

Back to top